Culturele Hoofdstad 2019

Wat is de Culturele Hoofdstad van 2019?
De Culturele Hoofdsteden van Europa is een jaarlijks evenement dat de diversiteit van Europese culturen viert. Elk jaar wordt een nieuwe stad de “Culturele Hoofdstad” van Europa. Het doel is om de culturele rijkdom van de stad te ontdekken. Het evenement is zorgvuldig ontworpen door experts en lokale inwoners. Je zou het evenement dus kunnen zien als een platform voor algehele regionale creativiteit. Matera (Italië) en Plovdiv (Bulgarije) zijn de winnaars van 2019. De wedstrijd was een van de zwaarste ooit, met 21 potentiële winnaars. Een getal dat aantoont hoe populair het evenement is.
Culturele Hoofdstad van 2019.

Matera

2019 culturele hoofdstad
De vlag van Italië

Matera is een stad gelegen in de regio Basilicata in Zuid-Italië. De stad staat ook bekend als “la città Sotterranea” (de ondergrondse stad). Dit vanwege zijn vele grijze stenen huizen, uitgehouwen uit de rots en lijken opgestapeld op elkaar.

Veel van de grotten zijn omgetoverd tot stijlvolle hotels en restaurants, maar je kunt nog steeds onbewoonde grotten verkennen aan de rand van de stad. Sinds de Unesco het historische centrum “Sassi” en het Rupestrian Churches-park op de Werelderfgoedlijst heeft gezet in 1993, is het aantal bezoekers gestegen.

Matera is een van de oudste steden ter wereld. De stad dateert uit de Paleolithische periode, en het blijft een spectaculaire visie op het verleden behouden.

Bezienswaardigheden:

  • Sassi di Matera (het historische centrum)
  • Crypte van de erfzonde (oude ruïne)
  • Casa Noha (museum)
Plovdiv

De hoofdstad Plovdiv is ook een van de oudste steden van Europa. De stad is gelegen in Zuid-Centraal Bulgarije. Geplaveide straten

Culturele Hoofdstad van 2019
De vlag van Bulgarije

herinneren aan zijn rijke geschiedenis: een oorspronkelijk Thracische nederzetting, later een Romeinse stad, nadien een Byzantijnse, voordat hij deel ging uitmaken van het Ottomaanse rijk, om uiteindelijk deel uit te maken van Bulgarije. Plovdiv is een kruispunt van oude culturen. Het oude en middeleeuwse Plovdiv, oorspronkelijk gelegen op zeven heuvels, zoals Rome, combineert millennia-oude ruïnes met 19e-eeuwse herenhuizen en een wereldberoemd nachtleven.

Bezienswaardigheden

De rijke geschiedenis heeft van Plovdiv een romantische oude binnenstad gemaakt. Daarnaast heeft de moderne tijd gezorgd voor een bruisend stadscentrum. Deze op een na grootste stad in Bulgarije, na Sofia, is een van de mooiste steden in Oost-Europa.

  • Het oude stadsgedeelte van Plovdiv
  • Het Romeins theater in Plovdiv (oude ruïnes)
  • Talrijke historische en erfgoedtours

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan op social media.

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie